KATARAKT

Katarakt nedir?

Göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi olup en sık sebebi yaşlılıktır. Hastanemizde en çok yapılan ameliyat katarakt ameliyatı olduğundan katarakt teşhis ve tedavisindeki tüm gelişmeler en kısa zamanda hizmetinize sunulmaktadır. Yapılan göz muayenesi sonucunda katarakt tanısı konulmuş hastalarımız Katarakt Biriminde LOCS III sistemine göre sınıflandırılır. Hastanın ameliyatında kullanılacak olan mercek ülkemizde ilk kez kliniğimizde kullanılan IOL master cihazıyla hassas olarak saptanır. Astigmatizma ve pakimetrik ölçümler orbscan ile yapılır. Kliniğimizde katarakt ameliyatları Op. Dr. Mehruz Cevadzade ve ekibi tarafından iğnesiz, dikişsiz Fakoemülsifikasyon yöntemiyle yapılır. Ortalama ameliyat süresi 6-10 dakika olup hastalar ameliyat sonrasında evlerine gidebilirler.

KATARAKT AMELİYATI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR :

  • Ameliyatı kim yapıyor? Hastanemizde katarakt ameliyatları Op. Dr. Mehruz Cevadzade ve ekibi tarafından yapılmaktadır. Hastanemizde çalışan tüm göz hastalıkları uzmanları katarakt konusunda geniş tecrübe sahibidirler.
  • Katarakt Ameliyatı hangi yöntemle yapılıyor? Fakoemülsifikasyon yöntemi ile ( halk arasında lazer olarak biliniyor), iğnesiz (damla ile uyuşturularak) ve dikişsiz yapılıyor, göz içine lens ( mercek) yerleştiriliyor.
  • Katarakt Ameliyatı ne kadar sürüyor? Ameliyat süresi kataraktın yoğunluğuna ve tipine göre değişmekle birlikte ortalama 10 dakikadan kısa sürmektedir. Ancak ameliyat öncesi göz hazırlığı ve ameliyat sonrası dinlenme süreleri dahil olmak üzere 3-5 saati hastanemizde geçirmeniz gerekmektedir. Refakatçinizin de 3-5 saat bekleyeceğini bilmesi, bu süre için kendini önceden ayarlaması çok önemlidir.
  • Ameliyattan önce hastanede hangi işlemler yapılacak? Ameliyat günü siz verilen saatte hastanemize başvurduğunuzda 4. kata alınacaksınız. Görevli hemşire sizi bilgilendirecek, damlalarınızı koyacak, tansiyonunuzu ölçecek ve emniyet için damar yolu açacaktır. Anestezi doktorumuz gerekirse sizi tekrar muayene edecektir. Bu arada size okuyup imzalamanız için ameliyat muvafakat formu verilecektir. İşlemler sürerken bir yakınınızın muhasebeye uğrayıp gerekli ödemeyi yapması istenecektir. Anlaşmalı kurum mensubuysanız yine bazı işlemler yapılacaktır. Göz hastalıkları uzmanı ameliyattan evvel sizi muayene edecektir.
  • Ameliyatta ve sonrasında acı, ağrı duyacak mıyım? Hastaların büyük bir çoğunluğu ameliyatta herhangi bir ağrı olmadığını ifade etmektedirler.
  • Ameliyat sırasında göziçine hangi mercek konulacak? Hastanemizde Alcon ve Rayner marka mercekler kullanılmaktadır. Herikisi de dünya çapında yaygın olarak kullanılan çok kaliteli merceklerdir. Bazı durumlarda hastalardan mercek için fark ücret talep edilebilir. Yakın uzak gösteren Restor ve Technis mercekleri hastanemizde özel istek üzerine kullanılmaktadır.
  • Katarakt Ameliyatı sonrasında hastanede kalmam gerekiyor mu? Ameliyat sonrasında hastanede kalmanız gerekmiyor, ertesi gün sabah kontrole gelmeniz gerekiyor.
  • Ameliyat sonrası yakın ve ya uzak görmemden hangisi netleşecek, ne zaman netleşecek, gözlük kullanmam gerekecek mi? Ameliyat öncesinde hassas metotlarla mercek numarası tayin edildiğinden hastaların büyük bir çoğunluğu uzak için gözlük ihtiyacı duymayacaklardır. Ameliyattan 1 hafta sonra doktorunuz gerekli görürse gözlük verecektir. Ancak gözlük numaraları ameliyattan 1.5 - 2 ay sonra sabitleşmektedir. Bu süreden sonra gerekli görürseniz yakın ve uzak gözlüklerinizin tekrar ayarlanması için randevu alarak muayene olabilirsiniz.
  • Ameliyat sonrası gözümün kapalı mı kalması gerekiyor? Gözünüzün kapalı kalması gerekmiyor, ameliyat olan her hastamıza koruyucu gözlükler verilmektedir.
  • Kontrolleri kim yapacak ve ne kadar sürecek? Kontrolleriniz doktorunuz tarafından ameliyat sonrası birinci gün ve beşinci gün yapılacak, uzak ve yakın gözlükleriniz ayarlanarak kontrolleriniz tamamlanacaktır.
  • Aynı gözde tekrar katarakt olur mu? Hayır. Ancak zaman içinde, içine merceğin yerleştirildiği zar kesifleşebilir. Bu durum normal bir reaksiyon olup YAG laser ile birkaç saniyede düzeltilir.
  • İlaçları ne kadar süre kullanacağım? Genellikle 20 gün süreyle ameliyat olan göze damla verilir.
  • İlaçları nereden alacağım? İlaçları tercih edeceğiniz bir eczaneden para ile veya sağlık ocağında karnenize yazdırabiliyor iseniz sağlık karnenizle alabilirsiniz.
  • Ameliyattan ne kadar süre sonra banyo yapabilirim? Ameliyattan 3 gün sonra duş yapabilirsiniz ancak gözünüzü ovuşturmamaya özen gösteriniz. Damlalarınız bittikten sonra normal yaşantınıza dönebilirsiniz.
  • Ameliyattan ne kadar süre sonra araç kullanabilirim? Kendinizi ne zaman bu konuda rahat hissediyorsanız o zaman araba kullanabilirsiniz.
  • Ameliyattan ne kadar süre sonra gazete okuyabilirim, televizyon izleyebilirim, elişi yapabilirim? Ameliyat olduğunuz gün dinleniniz. Ertesi gün gazete okuyabilir, televizyon seyredebilir ve elişi yapabilirsiniz.
  • Ameliyattan ne kadar süre sonra namaz kılabilirim? 1 hafta
  • Ameliyattan ne kadar süre sonra içki ve sigara içebilirim? Ertesi günden itibaren normal yaşantınıza dönebilirsiniz.
  • Ameliyattan ne kadar süre sonra seyahat edebilirim? Ertesi gün- zorunlu ise.
  • Ameliyattan sonra yapmam gereken bir diyet var mı? Ne zaman yemek yiyebilirim? Belirli bir diyet yok. Bir - iki saat dinlendikten sonra yemek yiyebilirsiniz.
  • Ameliyat sonrası gece yatmam gereken özel bir pozisyon var mı? Ameliyatlı gözünüzün tarafına yatmamaya dikkat ediniz.
  • Ameliyat sonrası dikkat etmem gereken şeyler var mı? Ağır kaldırmayınız, tozlu ortamlara girmeyiniz, gözünüzü gelebilecek darbelerden koruyunuz, tokalaşma ve öpüşmeden kaçınınız. Her damladan önce ellerinizi yıkayıp ve damlalığın ucunu kirpiklere, kapaklara değdirmeyiniz.