Kuru Göz

Kuru Göz nedir?

Gözyaşı, gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat hissetmemizi sağlar. Bazı insanlarda gözyaşı üretimi azalır veya üretilen gözyaşı kalitesinde bozulma meydana gelir. Bu durumda ortaya çıkan rahatsızlık Kuru Göz olarak bilinir. Gözyaşının iki farklı üretim şekli vardır. Bunlardan biri, göz yüzeyi nemlenmesinin sağlanması amacıyla, az miktarda ancak sürekli üretilip salgılanması şeklindedir. Bir diğeri de duygusal durumlarda ve gözde herhangi bir rahatsızlığa tepki olarak fazla miktarda göz yaşı üretimidir. Sağlıklı bir gözde, nemlenmeyi sağlayan gözyaşı devamlı olarak üretilip salgılanır. Fazla miktarlarda üretim ise, gözün yabancı bir cisim ile irritasyonu, göz kuruluğu veya kişinin ağladığı durumlarda gerçekleşir.

Kuru Göz Bulguları nelerdir?

  • Gözlerde batma ve yanma hissi
  • Gözlerde kaşıntı
  • Gözlerde sulanma
  • Göz içinde ve etrafında yapışkan, ipliksi bir sıvı (çapak) birikimi
  • Gözlerde sulanma
  • Kontak lens kullanımında zorluk yaşama

Göz Yaşı Tabakası Nedir?

Göz kırpma hareketi ile birlikte göz yüzeyinde, yüzeyin temizliğini ve pürüzsüzlüğünü sağlayan bir gözyaşı tabakası oluşur. Bu tabaka olmadığı taktirde net görme sağlanamamaktadır.Bu tabaka üç ayrı katmandan oluşmaktadır;

  • Yağ katmanı
  • Su katmanı
  • Mukus katmanı

Yağ katmanı, meibomus adı verilen bezler tarafından oluşturulur. Bu katman en dışta yer alır ve amacı, göz yüzeyini düzleştirmek, buharlaşmayı azaltmaktır. Gözyaşı denildiğinde bizim aklımıza gelen su, orta katmanı oluşturur. Gözyaşı bezi tarafından oluşturulan bu katman, gözdeki yabancı cisimleri ve irritanları uzaklaştırarak göz temizliğini sağlar. En altta konjunktiva tarafından oluşturulan mukus katman vardır. Bu katman suyun göz yüzeyine yayılarak yüzeyin nemli kalmasını sağlar. Mukus katmanı olmazsa su yüzeye tutunamaz. Göz Kuruluğunun

Nedeni Nedir?

Gözyaşı üretimi yaşla birlikte azalır. Kuru Göz hastalığı hem erkeklerde hem de kadınlarda herhangi bir yaşta olabilse de kadınlarda, özellikle de menopoz sonrası dönemde daha sık görülür. Kuru Göz hastalığı başka hastalıklarla da ilişkili olabilir. Örneğin; kuru göz, kuru ağız ve artrit varlığında Sjögren hastalığının varlığından söz edilir. Birçok ilaç göz yaşı sekresyonunu azaltarak kuru göz hastalığına neden olabilir. Özellikle aşağıda belirtilen ilaçlardan birini kullanıyorsanız mutlaka göz hekimine söyleyiniz:

  • Diüretik
  • Beta-bloker
  • Antihistaminik
  • Uyku ilaçları
  • Ağrı kesici
  • Sinir ilacı

Bu ilaçların kullanımının gerekli olduğu durumlarda, kişi göz kuruluğunu tolere edemiyorsa suni göz yaşı ile tedavi edilmeli ve kişinin şikayetleri tolere edilebilecek seviyeye indirilmelidir. Kuru Göz hastası olan kişiler suni göz yaşı damları da dahil olmak üzere tüm göz damlalarının toksik etkilerine karşı daha duyarlıdırlar. Örneğin, bazı göz damlaları ve suni gözyaşı damlalarının bir kısmında koruyucu madde yer almaktadır ve bu koruyucu maddeler gözde irritasyona neden olabilir. Bu nedenle Kuru Göz hastası olan kişilerin koruyucu madde içermeyen ürünleri kullanmaları daha uygun olacaktır.

Kuru Göz Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?

Göz hastalıkları hekimi, genellikle muayene ile bu hastalığın tanısını koyabilir. Ancak bazen, gözyaşı miktarını ölçen testler gerekli olabilir. Schirmer testi, belli koşullar altında, göz yaşı miktarını ölçmek için kullanılan, alt göz kapağına özel bir kağıt yerleştirilerek yapılan bir testtir. Bir başka yöntem de, bir damla ile (fluorescein veya rose bengal) göz yüzeyindeki kuruluğun paternini tespit etmektir.

Kuru Göz Hastalığının Tedavisi Suni Göz Yaşı Damlaları:

Gerçek gözyaşına benzeyen, gözün nemli kalmasını sağlayan suni gözyaşı damlaları tedavide oldukça etkilidir. Suni gözyaşı damlaları eczanelerden temin edilebilir. Farklı çeşitlerde suni gözyaşı damlaları vardır, bunlardan bir kaçını deneyerek kendiniz için en uygun olanını kullanabilirsiniz. Eğer koruyucu maddelere karşı alerjiniz varsa, bu maddeleri içermeyen suni gözyaşı damlalarını tercih etmeniz uygun olacaktır. Bu damlaları ihtiyacınız olduğu oranda kullanabilirsiniz, günde birkaç kez kullanabileceğiniz gibi saatte birkaç kez de kullanmanızda bir sakınca yoktur.

Göz Yaşı Kanalı Tıkaçları:

Kendi gözyaşınızı kullanma metodu, gözleri nemli tutmak için kullanılabilen bir diğer tedavi seçeneğidir. Gözyaşı, küçük bir kanal ile burnumuza akar (Bu nedenle ağladığımız zaman burnumuz da akar ). Göz hastalıkları uzmanı bu kanalı bir tıkaç ile geçici veya kalıcı olarak kapatabilir. Böylece gözyaşı buruna ve genze akamadığı için göz yüzeyinde daha uzun süre kalabilir, bu da gözün daha uzun süre nemli kalmasını sağlar.

Diğer Metotlar:

Gözyaşı da diğer sıvılar gibi buharlaşır. Buharlaşmayı azaltmak için alınacak tedbirler ile gözün daha uzun süre nemli kalması sağlanabilir. Örneğin, kışın bulunduğunuz ortamda ısıtıcılar havayı kurutucu etki yaratırlar, radyatörün üzerine koyacağınız bir miktar su havanın nemli kalmasına katkıda bulunabilir. Kullandığınız gözlük çerçevelerinin kenarlarının kapalı olması gözlerinizi rüzgarın kurutucu etkisinden koruyabilir. Kuru göz hastası olan kişi kuruluğa sebep olabilecek her şeyden kaçınmalıdır, çok sıcak bir oda, saç kurutma makinesi veya rüzgar bunlara örnek olarak verilebilir. Kuru göz hastalığı olan kişilerin bazılarında sabah kalktıklarında şiddetli kaşıntı olabilir, bu yakınmayı azaltmak için yatmadan önce suni gözyaşı jelleri veya yoğun suni göz yaşı damlaları kullanılabilir. Ancak jeller görme bulanıklığına neden olabileceği için mümkün olan en az oranda kullanılmalıdır.