Işık Çakmaları ve Uçuşan Cisimcikler

Gözde uçan cisimcikler nedir?
Görme alanınızda bazen küçük noktamsı veya bulutumsu cisimcikler görebilirsiniz. Bunlar özellikle parlak yüzeylere veya mavi gökyüzüne bakarken dikkati çekerler. Gözün içinde vitreus adı verilen yumurta akına benzer bir sıvı vardır. Uçan cisimcikler vitreus içinde yoğunlaşmış sahalar veya hücrelerdir. Bu cisimcikler gözün önündeymiş izlenimini verirlerse de aslında içerde yüzerler. Gördükleriniz bunların retina tabakasına düşen gölgeleridir. Retina gözün içini kaplayarak gelen ışığı algılayıp, görüntüyü beyne gönderen tabakadır. Uçan cisimcikler nokta, daire, çizgi veya örümcek ağı şeklinde olabilirler.
Uçan cisimcikler neden oluşurlar?
Orta yaşa gelindiğinde vitreus koyulaşmaya ve büzülmeye başlar. Vitreus gözün arkasından çekilerek posterior vitreus dekolmanı ortaya çıkar bu durum uçan cisimciklerin en sık sebebidir. Posterior vitreus dekolmanı miyoplarda, katarakt ameliyatı ve göz içinde iltihap geçirenlerde daha sık ortaya çıkar. Uçan cisimcikler aniden ortaya çıktıklarında ürkütücü olabilirler. 45 yaş üzerindeyseniz ve aniden yeni uçan cisimcikler ortaya çıkarsa zaman kaybetmeden göz doktoruna görünmeniz gerekir.
Uçan cisimcikler önemli midir?
Vitreus büzülerek posterior vitreus dekolmanı gelişirken retina yırtılabilir. Bu esnada göz içinde küçük kanamalar olabilir ve yeni uçan cisimcikler belirir. Retina yırtılması önemli bir sorundur çünkü retina dekolmanına sebep olabilir. Aniden yeni bir uçan cisimcik ortaya çıktığında veya ani ışık çakmaları gördüğünüzde göz doktoruna başvurmalısınız.
Uçan cisimcikler için ne yapılabilir?
Yeni bir uçan cisimcik ortaya çıktığında retinada yırtık olup olmadığını bilmeniz gerekir. En kısa zamanda göz doktoruna görünmelisiniz. Bazen bu cisimcikler özellikle okumaya çalışırken sizi rahatsız edebilir. Gözünüzü aşağı yukarı hareket ettirerek yerlerini değiştirebilirsiniz.Cisimciklerin bir kısmı sebat ederse de çoğunluğu zamanla azalır ve sizi daha az rahatsız ederler. Eskiden beri uçan cisimcikler var olsa bile yeni bir tane ortaya çıktığında göz doktoruna muayene olmayı ihmal etmeyiniz.
Işık çakmaları neden olur?
Vitreus retinayı çektiğinde ışık çakmaları veya ışık çizgileri görebilirsiniz.
Işık çakmaları aylar boyunca zaman zaman ortaya çıkabilirler. Yaşlandıkça ışık çakmaları daha sık görülür. Bu durum ilk ortaya çıktığında retinada yırtık olup olmadığını anlamak için göz doktoruna görünmelisiniz. Migren Bazen kırık çizgiler veya kırık halkalar şeklinde ışık çakmaları görülebilir ve 10-20 dakika sürebilirler. Bu tür ışık çakmalarının nedeni çok defa beyin damarlarında geçici büzülmedir ve migren denilir. Işık çakmalarını izleyen baş ağrısına migren baş ağrısı denilir. Ancak ışık çakmaları baş ağrısı olmadan da olabilir. Bu tür ışık çakmalarına göz migreni denilir.
Bu durumlarda göz muayenesi nasıl yapılır?
Göz doktorunun gözün arkasını muayene edebilmesi için göz bebeklerini büyüten bir damla damlatması gerekir. Böylece gözün arkası rahatlıkla muayene edilir. Bu muayenede canınız yanmaz ancak aletlerin parlak ışığı sizi rahatsız edebilirse de kısa sürede geçer. Yaşlandıkça uçan cisimcikler ve ışık çakmaları daha sık görülür. Bunlar çok defa önemli olmayan bulgular olmalarına rağmen ilk ortaya çıktıklarında retina yırtığı olup olmadığını anlamak için göz muayenesi olmanız gereklidir.
Düzenli Göz Muayenesi Neden Önemlidir?
Göz hastalıkları her yaşta ortaya çıkabilir ve birçoğu hastalık ilerleyene kadar belirti vermez. Körlüğe neden olan hastalıkların çoğu erken dönemde teşhis ve tedavi edilirlerse körlük önlenebildiğinden düzenli göz muayenesi çok önemlidir.